Diàstasis abdominal. Què puc fer i què no he de fer?

En ocasions escoltem a les mares dient que tenen diàstasis dels rectes de l’abdomen o diàstasis abdominal. És la separació de la línia alba de la famosa rajola de xocolata. Però això no li passa només a les mares durant i després de l’embaràs, sinó també a moltes persones que realitzen entrenaments físics exigents o tot el contrari persones que pateixen distensió abdominal o sobrepès.

En aquest article t’expliquem que és la diàstasis abdominal i et mostrem un testimoni de com els hipopressius “Low Pressure Fitness” han ajudat a algunes dones a recuperar la seva diàstasis abdominal.

QUÈ ÉS LA DIÀSTASIS DELS RECTES?

A la musculatura de l’abdomen, trobem un múscul superficial anomenat el recte abdominal. És el múscul de la famosa rajola de xocolata que resulta molt estètic i està molt pronunciat en esportistes i competidors de fitness o culturisme.

Aquest múscul de la part central de l’abdomen, podem dir que és simètric des del punt mig del cos, i aquest punt mitjà és la aponeurosis dels rectes, que també es coneix com la línia alba, la línia que separa la banda dels quadrets del recte de l’abdomen.

Aquesta línia alba és de consistència fibrosa i per tant no pot estirar com ho fan altres estructures. No obstant això, durant l’embaràs la faixa abdominal creix i els músculs s’estiren i es separen per permetre el creixement del nadó. Així, es separa la membrana fibrosa que uneix els abdominals i per tant hi ha una separació entre els músculs de l’abdomen, el que converteix a aquesta zona en una zona de gran risc de trencament.

De forma genèrica, es classifica la diàstasis abdominal en:

  • DIÀSTASIS FUNCIONAL. És la diàstasis en la qual no es presenta trencament de les estructures, tot i que automàticament aquesta zona es converteix en una zona de risc i durant la contracció activa del recte de l’abdomen és visible.
  • DIÀSTASIS ANATÒMICA. L’estructura fibrosa que uneix els abdominals es trenca, el que permet que les vísceres, com els intestins, sobresurtin, surtin cap a fora, especialment en els moments en què fem un esforç, i llavors aquesta “hèrnia” es fa més evident. En repòs la diàstasis anatòmica es palpa i visualitza de manera molt clara i durant la contracció abdominal es pot produir aquesta protusió.

QUÈ NO HE DE FER SI TINC DIÀSTASIS ABDOMINAL?

Tant si tens diàstasis abdominal com si vols prevenir-la hauries de:

  • Evitar excessius guanys de pes o l’augment del volum del teu ventre ja que això ajudarà a distendre el teixit connectiu de la musculatura abdominal.
  • Evitar males postures que faran que augmenti la pressió al ventre. Una bona alineació corporal ajudarà a mantenir l’abdomen ferm i sense pressions innecessàries.
  • Evitar exercicis HIPER-PRESSIUS, que són tots aquells exercicis que augmenten la pressió a l’abdomen. Entre aquests exercicis ens trobem: els abdominals, els sit-ups, les planxes, els exercicis de molta força com aixecar objectes pesats, córrer o saltar.

QUÈ PUC FER SI TINC DIÀSTASIS ABDOMINAL?

Si tens la més mínima sospita de tenir diàstasis dels rectes de l’abdomen posa’t en contacte amb un professional de les ciències de la salut. Un/a fisioterapeuta especialitzat/da en reeducació abdomino-perineal et pot ajudar en aquest sentit tant per al diagnòstic com en la prescripció de la millor teràpia preventiva o rehabilitadora.

Tan si és una diàstasis anatòmica com funcional s’aconsella realitzar teràpia física per millorar les estructures i prevenir futures hèrnies. Quan la diàstasis abdominal és molt gran, per exemple més de 4 cm, de vegades algunes persones recorren a la cirurgia. Segons la meva opinió, independentment de l’opció quirúrgica, plantejar-se realitzar un programa basat en exercici és la millor “medicina preventiva”. La teràpia conservadora mostra excel·lents resultats.

Els hipopressius o gimnàstica hipopressiva és una excel·lent gimnàstica rehabilitadora a nivell abdomino-pèlvic. La forta tracció miofascial que es genera durant l’hipopressiu, a més de la descongestió pèlvica, reforçaran la paret abdominal. Cada vegada són més els casos de dones en el post-part i dones per exemple esportistes que han sotmès la seva faixa abdominal a excessius esforços hiper-pressius que obtenen sorprenents resultats amb hipopressius.

A continuació, et mostrem el testimoni i fotografies d’una alumna que va realitzar gimnàstica hipopressiva amb una entrenadora especialista (Rosalía Sánchez, Madrid). Les fotografies donen bon exemple de la millora. En l’article Com millorar la diàstasis amb hipopressius? la Dra. Rial ens explica més sobre hipopressius i diàstasis abdominal.

Testimoni real de recuperació de la diàstasis amb hipopressius:

Hola Rosalía! Doncs explicar-te que després d’una aturada sense fer res, els vaig reprendre aquest estiu coincidint que vaig tornar a córrer. Vaig notar que combinant les dues coses el resultat era molt millor. Des de l’estiu faig running (en realitat corro en cinta a casa) i bicicleta i acabo la meva sessió amb estiraments, exercicis per enfortiment de cames i per acabar la meva taula d’hipopressius. Actualment porto 3 setmanes sense poder córrer per una periostitis tibial (em sembla que em vaig passar amb els entrenaments o vaig fer una progressió massa ràpida,,,,). Pel que fa al meu abdomen, crec que he aconseguit el màxim que puc aconseguir sense recórrer a la cirurgia. Fa temps que no noto millora, però si recordes, tenia una diàstasis molt important, i la separació que em queda crec que només es podria reparar amb cirurgia….Tinc l’abdomen bastant pla i dur…. Segueixo molt contenta amb el mètode. I parlo dels seus meravellosos resultats a la gent sempre que puc. De fet, és el que m’ha permès posar-me el biquini sense aclaparar-me ….

Autora:

  • TAMARA RIAL (PhD)
    Directora de Low Pressure Fitness-Hipopressius

Agraïments:

  • Rosalía Sánchez per cedir les fotos i el testimoni.

Bibliografia i webs de consulta:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s